... ניתן לקבל החזר מקופות החולים !
סמדר מור נתניאן
קלינאית תקשורת
2044848 054

תחום השפה

תחומי הטיפול
היגוי ומובנות דיבור
שיפור מובנות הדיבור:
-
היגוי - קושי בהגיית עיצור מסוים הבא לידי ביטוי בהשמטתו, החלפתו או שיבושו. לכל עיצור ישנו גיל בו הוא אמור להירכש באופן טבעי. רק כאשר הילד עבר את גיל הרכישה ניתן להתחיל ולעבוד על רכישת עיצור זה. לדוגמה גיל הרכישה של ר' הוא בממוצע 4 שנים והעיצורים ש', ז', ס', צ' הוא גיל 6 בערך. מעבר לגיל הכרונולוגי וגיל הרכישה יש לבדוק את בשלות המטופל לטיפול מסוג זה.
-
מובנות הדיבור- קיום שיבושים פונולוגיים המקשים על הבנת הדיבור כגון השמטת חלקי מילה או שיבושם. בגיל צעיר קיום חלק מהשיבושים הוא טבעי אך השיבושים אמורים ללכת ולפחות. כאשר אשר שיבוש כזה ממשיך מעבר לגיל הרצוי, יש לשפר את ההגייה על מנת לשפר את מובנות הדיבור (לדוגמה, שיבוש של השמטת עיצור בסוף מילה, המילה "כֶּלֶב" תהגה כ"כֶּלֶה").
קידום המטופל בתחומי השפה בהם הוא מתקשה:
-
אוצר מילים- העשרת אוצר מילים הכולל שמות עצם, פעלים, מושגים ותארים.
-
זיכרון שמיעתי- זיכרון שמעתי מיידי למילים ומשפטים. עיבוד שמעתי- היכולת לשחזר סיפור או תהליך והיכולת לענות על שאלות הקשורות אליהם.
-
תחביר- קישור מילים לצרופים ומשפטים בהתאם לרמה בה נמצא הילד ולרמה המצופה לגילו.
-
מורפולוגיה- המבנה הפנימי של המילה, למשל התאם פועל למין ולמספר.
-
הבנה שמעתית והבנת הנקרא - של מושגים, הוראות ושאלות.
-
ארגון המסר המילולי- היכולת לארגן את המסר כך שיהיה מובן לשומע, ויכלול את החלקים העיקריים והחשובים. לדוגמה: לספר סיפור או חוויה, להסביר כיצד לשחק משחק, להסביר במה שני חפצים דומים או שונים.
-
שליפה- קושי בשליפת מושגים מוכרים מהזיכרון. הקושי יבוא לידי ביטוי בזמן שליפה ארוך ו/או בשליפת מילים הדומות פונולוגית (צליל דומה) או מילים הדומות סמנטית (בעלות משמעות דומה), וגם בשימוש במילות "פקק" כגון "זה", "אמ, אמ.. איך קוראים לזה?".
-
תקשורת ופרגמטיקה- הדרך בה משתמשים בשפה למטרות תקשורתיות מגוונות, קשורה קשר הדוק להתפתחות קוגניטיבית, חברתית ורגשית, כוללת הבנה של ציניות, הומור, דו-משמעות ומסר סמוי.